Palvelimet

Sijainti

Duden WordPress-optimoidut dedikoidut rautapalvelimet sijaitsevat fyysisesti Multim Oy:n datacenterissä Ulvilassa, Ficolo Oy:n Suomen armeijan vanhaan peruskallioluolastoon rakennetussa korkean turvaluokituksen konesalissa.

Duden palvelimet ovat fyysisesti Multimin hoidossa, mutta palvelintekniikan ylläpito kuuluu Duden tekniselle tiimille.

Verkkokartta

Duden verkon takaa neljä isointa Internet-palveluntarjoajaa. Jos yksi verkko kaatuu, ei koko infrastruktuuri jää tavoittamattomiin vaan voidaan hyödyntää toisen palveluntarjoajan verkkoa. Private vlan on Duden hopealuoti niin nopean suorituskyvyn, äärimmäisen tietoturvan kuin korkean tason saatavuudenkin osalta.

Vastuullisuus

Dude käyttää vihreää hostingia palvelimet käyvät 100% ekologisella tuulivoimalla. Tästä osoituksena Dudella on päästövapaan Green Web Foundationin virallinen sertifiointi.

Rauta

Palvelimet on räätälöity perusteita myöten Multimin kanssa vuonna 2016 Duden tarpeisiin mahdollisimman sopivaksi, WordPress-optimoidusti ja suorituskyky edellä. Kehitys on jatkuvaa.

Rautapalvelimen sisällä on neljän coren ja kahdeksan säikeen Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1230 v3 @ 3.30GHz suoritinta ja 32 gigatavua RAM-muistia. Virtuaalipalvelimissamme on SSD-levyjärjestelmä, joka on tavallseen HDD:seen verrattuna huomattavasti nopeampi suorituskyvyltään.

Palvelintekniikka

Käyttöjärjestelmänä käytetään uusinta tuettua Ubuntu-serverijakelua, jossa ns. pitkän ajan tuki (LTS). Web-palvelintekniikkana toimii LEMP (Linux, Nginx + ngx-pagespeed, MariaDB, php-fpm), lähtökohtaisesti uusimmat versiot Nginxistä, MariaDB:stä sekä PHP:sta.

Välimuistituksessa on käytössä uusin ngx-pagespeed, joka tekee lukuisia toimenpiteitä suoraan RAM-muistiin, kuten lazylaodaa, pakkaa ja muuntaa sivustojen kuvat uuden sukupolven webp-muotoon fallbackeineen, minifoi HTML:n, CSS:n, JS:n, kuvakkeet ja näin ollen nopeuttaa kaikkia sivustoja. Kannan välimuistituksessa WP:n sisäänrakennettujen transientien ja cache-pluginien lisäksi käytössä on palvelintasolla Redis.

Päivitykset

WordPress-päivitykset hoidetaan joka maanantai ja torstai ja WPSCAN-tarkistukset ajetaan päivittäin WordPress-lisäosien haavoittuvuuksien varalta.

Palvelinten huoltoikkuna on joka kuukauden toinen tiistai. Lisää tietoa huolloista ja palvelinten tilasta löytyy osoitteesta status.dude.fi.

Varmuuskopiot

Varmuuskopiot otetaan aina ennen muutoksia dev-staging-production ympäristöjen välillä, yleisesti tuotannon tietokannoista (.sql) tunnin välein, koko sivuston snapshot eli tiedostot ja mediakirjastot (.zip) kerran päivässä. Varmuuskopiontisijainteja ovat ulkoinen verkkolevy, sisäinen verkkolevy sekä ulkoinen pilvipalvelu (ManageWP).

Nimipalvelut ja domainit

Dude on virallinen Traficomin verkkotunnusvälittäjä. Domaineissa Dude luottaa Suomen viestintävirastoon (.fi-domainit), Namecheapiin (.com, .net, .info ja muut ulkomaiset päätteet) sekä iwantmynameen (ulkomaiset ja erikoisemmat päätteet, esim. .business tai .coffee).

Nimipalvelimet (DNS) Dudelle tarjoaa Cloudflare.

Sähköpostivälitys

Sähköpostiliikenteessä välittäjänä käytämme SendGridiä ja Mailgunia.

Aiheeseen liittyviä bloggauksia

Tämä Handbook kertoo kuinka me teemme asioita Dudella, mutta saa ottaa koppia myös omaan toimintaan. Emme takaa että kaikki meidän jutut toimivat muilla samalla tavalla. Ole mitä olet! Kaikki on avointa GitHubissa: digitoimistodude/handbook