Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Uudet asiat (tekniset ja ei-tekniset) ja niistä sopiminen.
Selkeistä koko tiimiä tai asiakkuuksia koskevista osa-alueista on keskusteltava ennen käyttöönottoa. Isommista asioista keskustellaan aina porukalla.
Kaikki oleellinen lisätään aina tähän handbookiin.
Lähtökohtaisesti Dude ei ota uusia alihankintasopimuksia. Harkintaa voidaan kuitenkin käyttää yksittäisissä alihankintaprojekteissa, joissa projekti tilataan siten, että Dudella on valta kommunikoida suoraan asiakkaan kanssa.
Toiseen suuntaan Dude tekee alihankintaa pienimuotoisesti, eli teettää etenkin ruuhka-aikoina joidenkin projektien koodia luotetulla freelancerilla.
Digitoimisto Dude Oy toteuttaa asiakkailleen laadukkaita ja helppokäyttöisiä verkkopalveluita hyväksi, tehokkaiksi, asiakasystävällisiksi ja monipuolisiksi todetuilla tavoilla.
Erityisesti teknisessä työssä, mutta myös kaikessa muussakin Duden lähtökohdat ovat tärkeysjärjestyksessään:
Toteutusten tulee olla kenen tahansa helposti päivitettävissä, loogisia ja selkeästi rakennettavia kokonaisuuksia. Hyväkään koodi ei saa koskaan mennä käytettävyyden tai kaivatun ominaisuuden edelle!
Asiakaslähtöisyyteen ei myöskään kuulu asiakkaan rankaiseminen huonolla koodilla, asiakaspalvelulla tai työn viivyttelyllä vaikka projekti olisi kuinka ikävä tai viivästyisi asiakkaasta johtuvista syistä.
Emme pidä kiinni irrelevanteista asioista tai laskuta minuutin tarkkuudella vaan joustamme tarvittaessa kohtuullisissa rajoissa. Tämä pätee erityisesti ylläpitoasiakkaisiin. Joustavuutta tulee harjoittaa myös yrityksen sisällä ja ajatella yhteistä hyvää sekä kaikkien etua, eikä tukeutua 100% omaan mielipiteeseen, preferenssiin tai tottumukseen.
Tilatun tuotteen ja kaiken tekemisen on oltava tarkoituksenmukaista, sellaista mitä asiakas on tilannut, ei vähempää. Pyrimme kuitenkin ylittämään itsemme sekä asiakkaamme aina kun mahdollista.
Duden pääpaino on tuottaa hyvää laatua ja sitä kautta lisäarvoa asiakkaalle, eli ei käytetä valmisteemoja, Bootstrapia tai muita lähtökohtaisesti muitakaan yleispäteviä frameworkeja.
Valmiita lisäosia tai työkaluja voidaan käyttää, kunhan ne ovat yleisesti Duden hyväksymiä ja asiakkaan tarpeisiin hyviksi todettuja.
”Jos voit tehdä asian viidessä minuutissa, tee se saman tien.”
Tervetuloa seuraamaan yrityksemme virallista operointimanuaalia.
Selaat Digitoimisto Dude Oy:n dokumenttia, jonka on tarkoitus toimia suunnannäyttäjänä uudelle ja vanhalle dudelle ”mustaa valkoisella” -tyyppisenä ohjeistuksena toimintatavoista.
Ohjeistus määrittelee ja käsittelee Duden teknisiä ja ei-teknisiä asioita ja sen pyrkimys on käsitellä jokaista vaihetta ja työvälinettä prosessin alusta loppuun saakka. Tämä Handbook sisältää kaiken mitä sinun tarvitsee tietää Dudella työskentelemiseen.
Ohjeistuksia tulee noudattaa niin tarkkaan kuin tilanteissa on mahdollista. Dokumentointia kehitetään tarvittaessa.
Handbookia on pidettävä jatkuvan kehityksen alla, kuten Duden toimintaakin. Jos tekniikoissa, toimintatavoissa tai missä tahansa muussa Digitoimisto Dudeen liittyvissä asioissa huomataan ongelmakohtia, puutteita tai kehitettävää, on niihin puututtava. Asiat kirjataan ylös sitä mukaa kun niitä tulee mieleen.
Tämä handbook julkaistaan Markdownina ja muutoksia pystyy tekemään niin koodiin kuin tekstisisältöönkin koko Duden tiimin voimin.
Duden julkinen Handbook kertoo miten meillä tehdään asioita. Voit plärätä handbookin lähdekoodia myös GitHubin kautta ja esittää siellä korjausehdotuksia.
Toimistolla vietetään aikaa toimistoajalla, silloin kun siellä on muita paikalla. Tämä koskee koko taloa.
Toimistoaika on 8-17. Kun toimiston ovet ovat lukossa ja hälyt päällä, toimistolla ei vierailla ilman erityistä ja perusteltua syytä. Tämä sääntö ei koske yrityksen/toimistorakennuksen omistajia ja vuokralaisia.
Jos olet viimeinen toimistotilasta lähtijä, varmista seuraavat asiat. Nämä on jatkossa tulostettuna myös alakerran seinälle.
Kahvikone pestynä - maidonpuhdistusohjelma tehtynä, purut ja likavedet tyhjennettyinä, koneen muoviastiat ulos vedettyinä keittiön ruokapöydälle
Kaikki ikkunat ovat kiinni
Talon viimeinen lähtijä huutaa kunnolla onko ketään muita alakerrassa paikalla, sen lisäksi hyvä käydä koputtelemassa ja kurkkimassa alakerran toimistot läpi, ettei ketään jää sisään. Tämän jälkeen hälyt päälle. Ovikoodi löytyy 1Passwordista nimellä Dude Toimisto ovikoodi
Irtopatterit kytketty pois päältä
Ilmastointi on pois päältä
Suihkun kuivaaja on pois päältä
Omat kahvikupit tiskattuina
Pidä oma työpöytä siistinä. Varmista, että se on putsattu kupeista ja kipoista
Tämä firman handbook on yksi esimerkki Duden avoimuudesta.
Dude on halunnut perustamisvuodestaan 2013 lähtien ottaa asiakseen olla mahdollisimman läpinäkyvä ja avoin ulospäin ja sitä kautta rehellinen. Tämä ei näy pelkästään teknisen puolen lähdekoodin avoimuudessa vaan kaikessa muussakin tekemisessä ja yrityksen kulttuurissa.
Voit jopa muokata tätä sivua GitHubissa, jos haluat (toki käymme muutoksen ensin läpi):
Kaikki minkä voi,
tulee julkaista open sourcena,
avoimena,
täysin julkisena Duden GitHub-tilin alla.
Järjestimme 15.1.2021 kaikkien aikojen ensimmäisen ”Kysy meiltä” -teemapäivän, joka on Redditistä AMAna tunnettu formaatti. Kysymyksiä tuli yhteensä 122 kappaletta. Näiden kysymysten joukosta saattaa löytyä asioita, joita olet aina miettinyt. Katso AMAn vastaukset osoitteesta dude.fi/ama.
Olemme avanneet myös montaa arkeemme liittyvää aihetta blogimme puolella.
Jos jokin asia jäi näistäkin huolimatta vielä mietityttämään, ota yhteyttä Twitterissä, Facebookissa, sähköpostitse tai vaikkapa verkkosivujemme chatin kautta
Jos pitäisi valita joko paljon asiakkaita/keskinkertainen laatu tai vähän asiakkaita/loistava laatu, valitsisimme ilman muuta jälkimmäisen.
Duden viralliset arvot, jotka löytyvät myös nettisivujen puolelta.
Et tule saamaan meiltä epämääräistä tarjousta tai ontuvaa myyntipuhetta palvelusta, jota et todellakaan tarvitse tai jota emme osaisi täydellisesti tuottaa. Emme tee tyhjiä lupauksia ja kerromme avoimesti, jos emme voi jotain toteuttaa. Rehellisyys näkyy toiminnassamme työkaverilta toiselle ja työntekijältä asiakkaalle. Läpinäkyvyys näkyy myös tavassamme tehdä koodia.
Meille laatu tarkoittaa sitä, että jokaiseen uuteen asiakkaaseen tutustutaan huolella ja verkkosivustolle/-kaupalle suunnitellaan ulkoasu, joka on parempi kuin yhdenkään samalla toimialalla toimivan kilpailijan. Emme turvaudu sivuston suunnittelussa valmisteemoihin eikä koodipuolella mennä siitä, mistä aita on matalin. Myös asiakaspalvelu ja oman talon sisältä löytyvät palvelinratkaisut sekä oma tuotekehitys palvelinongelmien valvonnassa ovat meille tärkeä osa Dude-laatua.
Emme lähde mukaan projekteihin, joiden emme usko tuovan tähän maailmaan mitään hyvää. Olemme ehdottomasti itsekin parhaimmillamme silloin, kun asiakkaamme itse uskoo asiaansa ja kun se asia on jotain, joka tekee maailmasta paremman paikan. Emme siis lähde mukaan projekteihin, joiden yrityksen toimiala on pikavippi-, telemarkkinointi-, nettikasino- tai aseteollisuus.
Joskus se on sitä että ehdotetaan asiakkaalle jotain mitä hän ei ole pyytänyt, toisinaan taas sitä että kerromme että jotain ei kannata mielestämme tehdä. Jokaisella työntekijällä rohkeus olla mitä on ja yrityksenä rohkeus olla osiensa summa.
Emme ole koskaan valmiita. Koko tiimi seuraa aktiivisesti oman alansa työkalujen ja toimintaympäristön kehitystä. Joskus projekti ja tiimi hyötyy siitä että jotain uutta kehitetään omien katteiden kustannuksella jopa kesken projektin.
Katsellaan vähän mitä ympärillä tapahtuu ja joskus on hyvä kysyä kanssaeläjiltä että ”kuinka voit?”. Projekteissa meille ei riitä pelkästään huikea visuaalisuus ja moitteeton koodi, vaan haluamme myös koko palvelukokemuksen olevan korkealla tasolla aina ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien. Jokainen ihmisen kirjoittama viesti tai puhelu ansaitsee tulla vastatuksi.
This is where the magic happens.
Näihin kannattaa liityä:
#keikat-<projektin-nimi> - Liity projektiin, joka sinulla on työstössä.
Laita maitotörppö jääkaappiin, puhdista letku.
Jos kahvikone ei ole päällä, laita se päälle.
Tarkista että säiliössä on vettä ja letku ja "Moshi moshi" -alusta ovat näin:
Puhdistusvalikon saa esiin vasemmanpuoleisesta mustasta napista. Jos kone näyttää punaisella, että täytyy tehdä kokopuhdistus tai kalkinpoisto, valikon saa esiin painamalla nappia pitkään.
Valitse "Clean the milk system" ja Start:
Valitse start:
Laita puhdistuspuruja 3 painallusta vasempaan laariin:
Next:
Next:
Kone alkaa puhdistamaan. Odota noin 2 minuuttia ja sen jälkeen huuhtele letku ja alusta/säiliö. Voit vielä pestä astiat, kun vedät alhaalta niin saat astiat ulos ja voit huuhdella ne ja jättää vaan pöydälle. Valmista tuli!
Viihtyvyys on tärkeintä.
Duden toimisto sijaitsee Kauppakatu 14 sijaitsevassa rakennuksessa sisäänkäynnistä oikealla, käytössä on kokonaan rakennuksen toisen kerros. Paikka on valittu sillä perusteella, että se on sellainen, jossa kukin dude viihtyy parhaimmillaan valtaosan päivästä ja vuodesta.
Toimistoa saa kehittää mielensä mukaan, kunhan asioista keskustellaan porukalla ennen näkyviä muutoksia.
Käytössä on melkein tonnin työtuolit, joissa ei mene selkä rikki. Työpöydistä jokainen on sähköpöytä, jonka voi tarvittaessa nostaa ylös.
Suosimme Macbook Pro-tietokonetta, jonka saa helposti ”pöytäkoneeksi” sekä mukaan. Kuulokkeet ovat sulkevat ja tarvittaessa vastamelutoiminnolla varustetut, jotta voi keskittyä.
Jokainen huolehtii omien astioidensa tiskaamisesta sekä siitä, että niitä ei kerry joka nurkkaan.
Ruokia ei jätetä jääkaappiin pilantumaan, vaan katsotaan että tarjolla on tuoretta tavaraa. Muuten jääkaapin käyttö on vapaata.
Toimistoa ei tarvitse siivota, ellei erikseen innostu, sillä toimiston siivoaa säännöllisesti siivooja. Tavarat olisi kuitenkin hyvä pitää sellaisessa järjestyksessä, että ne eivät häiritse muita.
Lounge on paikka, jossa voi jutella ja rentoutua. Sieltä löytyy Arcade-pelikone, pari kitaraa, sohva, televisio ja Darts-tikkataulu.
- Pääkanava (kaikki liittyvät tänne oletuksena)
- Aspatikettien herättämät kysymykset
- Kehittäjien kanava, esim. vinkkien kysymiseen ja speksaamiseen ja muuta devausaiheista keskustelua varten.
- Työhyvinvointiin ja töissä viihtymiseen liittyvät asiat.
- Duden markkinointikanava.
Jura X8 kahvikone pitää huolta siitä, että kahvi on aina pavuista jauhettua. Kahvit toimittaa .
Päivitä Height-taskin tiedot tarkkaan ajan tasalle
Lisää taskille tekijä (Assignees) ja Estimaatti (h)
Lisää arvioitu valmistumisajankohta/deadline (Due date)
Täppää Lisää estimaatti Timelyyn: Kyllä
Mene Timelyn Tasks -välilehdelle, täydennä tiedot: Lisää oikea projekti, tageiksi Projektit ja tehtävät ja taskille tekijä
Tee 1-5 aina uudelle myydylle tehtävälle.
Tämän jälkeen seuraa edistymistä ja tuntien käyttöä.
Kellokortti vai ei?
Duden päivittäinen työaika on 7 tuntia, 30 minuuttia. Jokainen on vastuussa omasta työajan käyttämisestään ja tunnit on merkattava ylös (katso myös Työajan seuranta).
Työmaalla on oltava vähintään työopimuksessa merkityn ajan verran. Työajat ovat Dudella joustavia, eli työt voi esimerkiksi aloittaa kahdeksalta ja lopettaa neljältä tai aloittaa vaikkapa kymmeneltä ja lopettaa kuudelta. Koska asiakkaat ovat valveilla keskimäärin aamusta iltapäivään, myös palveluun liittyvät työt ajoitetaan aamu, aamupäivä ja iltapäivä-ajoille.
Huom! Vaikka suosimme yrityksessämme itseohjautuvuutta, edellytämme pääsääntöisesti kahdeksan tunnin työpäiviä, johon sisältyy puolen tunnin lounastauko. Tauot yms. kuuluu asiaan, esim. Lounge-tilassa. Ilta- ja viikonlopputöitä ei lähtökohtaisesti tehdä.
Asiat, joita tehdään töissä viihtyäksemme. Muutakin kun töitä siis, suom. huom.
Dude pyrkii järjestämään kuukausittain yhteistä aktiviteettia. Tällaisia ovat olleet mm.
Uimahallissa käyminen
Aamupala hotellissa tai ravintolassa
Frisbee-golf
Huvipuisto (esimerkiksi Suomen Tivoli vapun aikaan)
Pakohuone
Mitä milloinkin keksitään...
Virkistyspäiviä pidetään aina suunnitelman mukaan.
Maailmanlaajuisen pandemian yllättäessä (COVID-19) jätetään tarvittaessa kokoontumisia pitämättä ja/tai käytetään maskia.
Pallomeri? Erikoisolutta? Mitäs laitetaan?
Yleiset pelisäännöt.
Duden primitiivisestä ja tulehtuneesta huumorista huolimatta pyritään antamaan työrauha kaikille.
🎧 Kuulokkeet päässä tarkoittaa: Älä häiritse. Silloin laitetaan viestiä Slackin kautta.
Kysy asia suoraan, älä kysy voisiko kysyä.
Jos henkilö on Lounge-tilassa, häntä saa silloin häiritä, poislukien silloin kun neukkari on käytössä ja Loungessa pidetään palaveria.
Huonoja päiviä on välillä jokaisella, mutta pyritään joka päivä olemaan kohteliaita ja kärsivällisiä kanssatyöskentelijöille. Toisen päivää tai filistä ei tule pilata oman harmistuksen vuoksi, vaikka olisi miten toisen syy. Tuohtumuksen voi pitää sisällään ja keskittyä enemmän siihen miten asioita saadaan eteenpäin.
Tsemppaillaan toisia.
Näin kellotat työaikasi.
Timelyn virallinen käyttöohje löytyy osoitteesta support.timelyapp.com. Tämän ohjeen avulla pääset kuitenkin alkuun.
Lataa Mac-sovellus
Halutessasi voit ladata myös mobiilisovelluksen, jonka avulla GPS-paikannuksella tiedät esim. milloin olet missäkin tai voit hyväksyä tunteja ilman tietokonetta (valinnainen)
Timely on puoliautomaattinen työkalu, joten voit rauhassa unohtaa Timelyn Memory appin taustalle ja merkitä työtuntisi päivän päätteeksi, esimerkiksi työaikasi loppuessa klo 17 tai 16. Timely arvailee mitä olet tehnyt ja oppii ajan kanssa, jolloin työajan merkkailu nopeutuu.
Lisää kellotettavaan kohtaan aina minimissään tehtävän Height ID, mielellään myös tehtävän selkokielinen nimi. Eli muotoa "Tehtävän selkokielinen nimi T-99999". Jos Height-tunnistetta ei ole, lisää kuvaus siitä mitä teit.
Aloittamisajankohdalla ja lopettamisajankohdalla ei ole suurta merkitystä, kunhan 7h 30min tulee päivässä täyteen.
Merkitse työaikaa vähintään 7,5 tuntia, ellei sinulla ole tasattavia tunteja esim. edellisistä venymisistä olemassa (varmista nämä esihenkilöltäsi).
Pyöristä lyhyemmät ajat esim. lähimpään 15-30 minuuttiin, jotta saat tasatunnit aikaan eikä tarvitse kikkailla minuuttien kanssa.
Kellota myös tauot ja yli 30 minuuttia menevät lounasajat (eli jos esim. olet ollut tunnin syömässä, kellota 30min projektiin "Lounas", koska 30min on jo vähennetty 8h = 7,5h).
Merkitse lomat ja vapaat.
Merkitse sairaspoissaolot myös jos tulet kesken päivän kipeäksi. Esim. jos olet töissä 12 asti ja työaikasi loppuu neljältä, kellota 4h sairaspoissaoloa.
Laskutettava työ, ylläpitoprojektit ja pääprojektit.
Lisää uusi projekti nimeltään "Asiakas Oy - Laskutettavat tunnit" tai "Verkkosivu.fi - Laskutettavat tunnit"
Päivitä brändiväri ja tiedot ajan tasalle
Vaaditaan aina kuvaus seurattavalle asialle: Require note when logging to project
Asiakasyrityksen koko nimi (mukaan Oy, ry, sr, jne., esimerkiksi Gofore Oyj)
People & Hourly rates -kohdassa valitse kaikki henkilöt ja käytä aina jokaisen omia summia:
Jätä budjetti tyhjäksi:
Valitaan tagiryhmät, asiakasprojekteihin ja ylläpitoprojekteihin Projektit ja tehtävät, Duden omiin: Duden sisäiset. Vaaditaan valitsemaan vähintään yksi tägi: Require at least one tag to be added to an hour
Projektin nimi muotoa "Verkkotunnus ylläpito" eli esim. "Sivusto.fi ylläpito" tai esim. "Sivusto.fi Multisite ylläpito", ylläpito kirjoitetaan pienellä
Asiakasyrityksen koko nimi (mukaan Oy, ry, sr, jne., esimerkiksi Gofore Oyj)
Vaaditaan aina kuvaus seurattavalle asialle: Require note when logging to project
Ylläpitoprojektin budjetti on kuukausittainen ja valinnat tehdään seuraavasti. Katso kuukausilaskutussumma Ylläpitoasiakkaat -excelistä.
Huom! Kuukausilaskutusprojektien budjettia ei voi enää muuttaa luomisen jälkeen, vaan projektin budjetti lukitaan. Tässä kohtaa kannattaa olla siis esim. summan suhteen tarkkana.
Valitaan tagiryhmät, asiakasprojekteihin ja ylläpitoprojekteihin Projektit ja tehtävät, Duden omiin: Duden sisäiset. Vaaditaan valitsemaan vähintään yksi tägi: Require at least one tag to be added to an hour
Kokonaan uusissa projekteissa kaikki menee muuten tutulla kaavalla, mutta budjettiin merkitään myydyt tunnit seuraavasti:
Tuntien merkitseminen.
Dudella työajan seurannassa käytetään Timelyä. Teknologiajohtaja Roni Laukkarinen esitteli Timelyn Clockifyn seuraajana 8.3.2024.
Toteutuneiden työaikojen seuranta on Suomessa nykyään pakollista myös kuukausipalkkaisille työntekijöille sekä toimihenkilö- ja asiantuntijatyössä.
1.1.2020 uudistettu työaikalaki
Dudella on joustavat työajat. Lain mukaan joustotyöajassa työntekijän tehtävä on toimittaa työnantajalle säännöllisen työajan tunnit.
Työaikatiedoista tule ilmetä viikoittaisen työajan määrä, lounaat yli 30min, tauot, sairaspoissaolot ja lomat. Työnantajan velvollisuus on huolehtia, että työntekijä toimittaa kyseiset tiedot, koska näiden tietojen pohjalta työnantajan velvollisuus on pitää työaikakirjanpitoa. (Lisää: Työsuojelu.fi)
Keskeisimmät ydintyökalut.
Duden käytössä on tietyt fundamentaalit työkalut, joita jokainen Dude käyttää. Osa näistä on päätetty jo yrityksen perustamishetkellä. Näitä voivat olla mm. yhteydenottotavat, pikaviestinsovellukset tai kollaboraatiotyökalut.
Perinteisten face-2-face työkalujen lisäksi kommunikaatiotapana toimii ensisijaisesti Slack siitä syystä, että se on laiteriippumaton, moderni mutta irkkimäinen, helppokäyttöinen, reaaliaikainen ja monipuolinen tapa kommunikoida. Slackiin saa myös kätevästi ulkopuoliset tahot ilmaiseksi yhden kanavan Guest-käyttäjänä. Slack-botit helpottavat elämää huomattavasti.
Firman sisäisten sähköpostien lähettäminen on kiellettyä, ellei kyseessä ole asiakkaaseen tai projektiin viittaava isompi aineistopläjäys tai speksaus, jonka haluaa välittää toiselle. Tästä jatkokeskustelut pyritään kuitenkin käymään kasvotusten tai Slackissa ja kirjaamaan asiat Help Scoutiin tai Trelloon ylös.
Jokaiselle projektille luodaan oma Slack-kanava keikat-, jotta projektikohtaiset keskustelut pysyvät lapasessa.
Pipedrive on kevyt CRM ja myyntisuppilo myynnin tukena. Pipedriveen menee suoraan yhteydenotot esimerkiksi verkkosivuston lomakkeen kautta.
Myynnin vaiheita on tasan kolme, 1. Liidi sisään, 2. Yhteydenotto tehty, 3. Tarjous jätetty, jonka jälkeen hävitty kauppa menee arkistoon ja voitettu kauppa siirtyy suoraan Trellon Projektit-boardiin, josta tiimi jatkaa määrittelyvaihetta tai työstöä.
Trello on käytössä siksi, että se on laiteriippumaton, selkeä ja helppokäyttöinen ja siellä projektien kokonaistilanne ja kokonaiskuva on nähtävissä yhdellä vilkaisulla. Trello on ikäänkuin projektien ”emoalus”, jonne linkitetään materiaalit muista palveluista. Trelloon lisätään jokainen projekti kortiksi liiditasolta lähtien ja jokainen dude on velvollinen raportoimaan projektin edistymisestä kommenttikenttään aina kun projektiin tulee oleellisia muutoksia. Käytännössä kokonaiset asiakkaan lähettämät oleelliset sähköpostit on hyvä copy-pastettaa Trello-kommenttiin.
Joka maanantaisen viikkopalaverin yhteydessä lisätään tarvittaessa Trello-projekteihin kommentit tilanteen ajan tasalla pitämiseksi. Trellossa on oltava tieto heillekin, jotka eivät ole olleet projektissa mukana tai eivät ole olleet läsnä yhteisissä tapaamisissa, tai joita tieto ei suoraan edes koske. Tärkeää on, että tieto on kaikille helposti saatavilla ilman että tarvitsee erikseen kysellä ympäriinsä.
Olisi hyvä, jos jokaisessa projektikortissa olisi myös kuvankaappaus etusivusta mukana; näin helpotetaan kaikkien nopeaa selaamista ja selkeytetään visuaalista näkymää. Kuvan puuttumisen ensimmäisenä huomannut lisää korttiin kansikuvan.
Height on valikoitunut projektityökaluksi, koska se on selkeä ja sallii sekä Sheet- että Kanban-näkymän, johon Trello ei taivu. Trellon ”Projektit” board onkin ”emoalus”, jonne linkataan/integroidaan niin liidit, visut, tarjoukset kuin Height-projektitkin.
Heightissä on pohja, jota käytetään uudelle projektille. Varsinaisten päätehtävien alle luodaan tarvittaessa alatehtävät kokonaiskuvan hahmottamiseksi ja työstön helpottamiseksi. Projektiin liittyvät tehtävät lisätään aina Heightiinn.
Heightiin kutsutaan myös asiakas mukaan, erilliseen projektiin johon jaetaan sisäisen projektin isoimmat kokonaisuudet. Näin viestintä säilyy läpinäkyvänä asiakkaan suuntaan jopa tehtävätasolla.
Timely varmistaa, että projektiin käytetyt tunnit pysyvät aisoissa, eli myydyt tunnit tulee käytettyä oikein ja projektille jää katetta. Timely täyttää Dudella myös lain vaatiman työajan seurannan pykälät. Timelyssä pystyy seuraamaan myös aikataulun, hinnan ja kustannusten suhdetta toisiinsa. Katso myös Työajan seuranta.
Figmasta löytyy aina uusin versio leiskasta. Suunnittelija varmistaa, että valmiit pohjat ovat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa näkyvillä ja että uusin versio on julkaistu, eikä killu työpöydällä.
Googlen kalenteriin lisätään kaikki tapahtumat, jotka toisen duden tulisi tietää asiakaspalaveria sopiessa. Näitä voivat olla työhön liittyvien lisäksi myös omat tai perheen menot, jotka vaikuttavat työarkeen. Pidempiaikaisista menoista täytyy sopia tiimin kanssa vähintään kahta viikkoa aikaisemmin, mielellään vielä aikaisemmin, erityisesti projektien ollessa käynnissä.
Driveen tallennetaan kaikki yrityksen sekä projektien kannalta tärkeä materiaali. Tänne lisätään kaikki dokumentit ja tiedostot, jotka koskevat koko firmaa tai tiimejä. Tärkeää on huolehtia oikeasta kansiorakenteesta, jotta tiedot ovat helposti löydettävissä.
Help Scout toimii Duden tukikanavana, jonne tulee kaikki tuki@dude.fi -sähköpostiosoitteeseen lähetetyt viestit. Uudet viestit näkyvät automaattisesti hoidettavina tiketteinä, joita kuka tahansa Duden tiimistä voi ottaa hoitaakseen. Mahdolliset tukiviestit edelleenlähetetään (Forward) omasta sähköpostista Help Scoutin osoitteeseen tuki@dude.fi, jotta asiakas oppii käyttämään tukiasioihin asiakaspalvelurajapintaa.
Duden kehitystiimi käyttää GitHubia päivittäin. Koodimuutokset dokumentoidaan README.md-tiedostoon, GitBookiin ja jokainen muutos kommitoidaan asiaankuuluvasti.
GitHub-issueita avataan silloin kun kyseessä on laajempia ongelmia tai asioita, joita on syytä käydä läpi.
Kaikki salasanat, lisenssit, avaimet ja tunnukset tallennetaan yhteiselle 1Password-tilille. Näin kenenkään ei tarvitse olla jatkuvasti kyselemässä tunnuksia eri paikkoihin, eikä kukaan jää ilman tunnuksia jos toinen estyy. Tietoturva-asioista lisää kohdassa 3.6.
Height-integraatio luo uuden tehtävän Timelyyn aina kun Projekti Timelyyn -attribuuttiin on valittu Kyllä:
Projektin luomisesta tulee Height-tehtävään kommentti "Timely-projekti luotu".
Tästä tulee myös ilmoitus Slackin #timely-kanavalle. Tällöin projektit menevät "Needs update" clientin alle Timelyssä.
Ei haittaa, vaikka projektin tietoja ei ehditä heti päivittämään, kun niihin voi lähteä heti kellottamaan aikaa.
Jos "Needs update" alta löytyy kuitenkin projekteja, näihin on projektipäällikön on täydennettävä tiedot:
Asiakasyrityksen koko nimi (mukaan Oy, ry, sr, jne., esimerkiksi Gofore Oyj)
Asiakkaan brändiväri (tämän voi poimia esim. asiakkaan verkkosivuilta ColorSnapper tai ilmaisella Pika-työkalulla)
Vaaditaan aina kuvaus seurattavalle asialle: Require note when logging to project
Default billable rate: Individual rates
Height-taskissa oleva budjetti, joka sovittu asiakkaan kanssa.
Yrityksen henkilökunnan kesken viikkopalaveri pidetään joka maanantai hyvissä ajoin ennen isompien töiden aloittamista kello 9:00. Tästä periaatteesta pidetään kiinni, mutta kellonaikaa voidaan ruuvata tarpeen vaatiessa tai siirtää palaveri toiselle päivälle, jos kaikki eivät pääse paikalle. Loma-aikoihin viikkopalaveriin osallistuvat paikalla olijat.
Käydään läpi järjestyksessä:
Tauko tarvittaessa - Kahvikupit täyteen jne. ☕️
Muut tarvittaessa läpikäytävät asiat (ilmoitusluontoiset, tyhyaktiviteetit, jne.)
Viikoittainen tapaaminen perjantaisin klo 8:00.
Lakisääteiset hallituksen kokoukset ja muut palaverit pidetään omistajien kesken aina tarvittaessa. Duden omistajat pyrkivät pitämään tapaamisen ylipäätään vähintään kerran kahdessa kuukaudessa.
Pari kertaa vuodessa luottamuksellisesti.
Duden kehittäjädokumentaatio on siirretty omaan sisäiseen Internal Development Docsiin. Tähän on monta syytä. Suurin osa dokumentaatiostamme löytyy silti avoimena .
Tilanne myynnin ja tulevien projektien osalta ()
Projektien tilanne, eteneminen ja aikataulu ()
Pienkehityslistalla olevat asiat () ja työlistalla olevat asiat ()
Mites ne palikset?
Duden tapa pitää asiakaspalavereita on epäformaalin rento, mutta puhtaan ammattimainen. Asiakaspalavereissa muistetaan antaa suunvuoro toiselle ja pyritään kuuntelemaan niin asiakasta kuin kanssatyöskentelijääkin.
Asiakkaalle ollaan rehellisiä kaikissa asioissa. Lähtökohtana tehdään mitä sanotaan ja sanotaan mitä tehdään. Pyritään puolin ja toisin olemaan joustavia ja reagoimaan tilanteisiin siten, että lopputulos olisi mahdollisimman laadukas ja palvelisi asiakkaan tavoitteita.
Palavereja ei sovita ilman agendaa, eikä turhia palavereja pidetä.
Projekti käynnistetään aloitusmäärittelyllä, jossa käydään läpi asiakkaan tavoitteet, toiveet sekä muut tarjouksessa esitetyt asiat.
Workshopin toivotaan pidettävän Duden toimistolla ja siihen on hyvä varata aikaa yksi kokonainen työpäivä. Osallistujamääränä optimi on 2-3 henkilöä asiakkaan puolelta sekä 2 henkilöä Dudelta.
Workshop on oiva startti molemmille osapuolille, sillä sen aikana sovitaan myös uudistuksen tarkempi sisältö, aikataulut ja tehtäväjako. Näin osapuolille saadaan yhteinen käsitys mitä tehdään, miten tehdään ja milloin tehdään.
Tavoitteiden asettaminen on erittäin tärkeä vaihe koko workshopin sujuvuuden kannalta, sillä kaikkien päätösten pitää tukea tavoitteita.
Asiakas esittelee yrityksen kohderyhmät.
Tutustutaan nykyiseen sivustoon, visuaalisiin seikkoihin sekä näiden ongelmakohtiin. Missä mättää ja miksi?
Tutustutaan kilpailijoihin ja muihin visuaalisesti tai rakenteellisesti miellyttäviin sivustoihin. Mitä voidaan tehdä paremmin kuin he?
Löydetään ratkaisut ongelmakohtiin ja mietitään yhdessä uusi sivukartta, joka tukee tavoitteita ja palvelee kohderyhmiä parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Päätetään mitä teknisiä toiminnallisuuksia uusi sivusto pitää sisällään. Mitä on pakko olla julkaisussa mukana?
Workshopin jälkeen saat puhtaaksi kirjoitetun memon, sivukartan, aikatauluehdotuksen ja tehtävälistan projektin jatkoa ajatellen.
Asiakasprojekteissa ja WordPress-kehityksessä pyritään käyttämään mahdollisimman paljon Digitoimisto Duden avoimesta GitHub-repositorysta löytyviä tai muiden kehittämiä ja hyväksi havaittuja työkaluja.
Omia työkaluja pyritään kehittämään viikkotasolla jatkuvasti eteenpäin.
Aiemmin: ”Devitsekki II: Viikottainen koodin katselmointi™”.
Perjantaina pidämme kevyempää työpäivää ja kokoonnumme 14-15:45 jollakin workflowta, työkaluja tai koodia kehittävällä ajatuksella. Jokainen voi miettiä myös etukäteen, jos haluaa pitää jostakin aiheesta vapaaehtoisen esitelmän kaikille perjantaina. Perjantain keskustelunaiheita voi myös ehdottaa etukäteen Slackissa viikolla.
Kalenterissa on joka perjantai kello 15:30-16:30 ”Devitsekki II: Viikottainen koodin katselmointi™” (engl. Weekly Code Review), joka on se hetki, jolloin käydään viikon aikana saatuja tuotoksia läpi.
Viikon aikana jokainen valitsee omasta tuotetusta koodistaan yhden kohdan tai osa-alueen, jota haluaa esitellä.
Perjantaina jokainen esittelee vuorollaan oman valitsemansa kohdan.
Esittelijä esittelee koodinsa ja kertoo siitä omin sanoin esittelyuvuoron aikana.
Puheenvuoron jälkeen muut katsovat esittelyvuorossa olevan koodia läpi omalta koneeltaan tai näytöltä, kertovat parannusehdotuksia tai muulla tavoin kommentoivat koodia, jos on kommentoitavaa.
Toistetaan 1-4 siihen asti kun kaikki ovat päässeet esittelemään koodinsa.
Ilmoitathan lähimmälle esihenkilölle vähintään Slackissa, pikaviestimellä tai tekstiviestillä viimeistään samana aamuna kun olet tullut kipeäksi, ennen työaikaa.
Ilmoita aina uudelleen seuraavana aamuna, jos et tiedä sairastelusi kestoa.
Kirjaa sairastelusi tunnit Timelyyn.
Jos sairastelu jatkuu, haethan lääkärintodistuksen.
Peruthan palaverit ajoissa, heti kun tiedät olevasi kipeä, mieluummin vaikkapa paria päivää ennakkoon, eikä varttia ennen tapaamista.
Se on se tuki@dude.fi.
Dudelle asiakaslähtöisyys on ykkösjuttu. Asiakkaalle vastataan ystävällisesti, ottaen asiakkaan toiveet ja tarpeet huomioon. 90% asiakaspalvelusta on teknistä tukea ja vaikka asiakas olettaa, että vastassa on tekninen henkilö, on puhuttava asiakkaan ymmärrettävää kieltä.
Asiakaspalvelu/tuki hoidetaan pääasiassa sähköpostitse.
Meiltä saat nopeasti vastauksen. Usko pois.
Sähköposteihin pyritään vastaamaan samana päivänä ja asia pyritään hoitamaan vuorokauden sisään. Mikäli asia on yli puolen tunnin operaatio ja kuukaudessa on tehty jo kohtuullinen määrä päivityksiä sivustolle, kommunikoidaan tarvittaessa lisätyöstä ja aikataulutetaan työ erikseen. Sovitusta aikataulusta ei tule poiketa, vaikka asiakas ei asiaa erityisemmin huomioisikaan. Ylläpitoasiakkailla on oman WordPress-sivuston Ohjausnäkymässä helppo tapa lähettää tukitiketti asiakaspalvelukanavaan.
Sähköposteihin pyritään vastaamaan samalla innolla ja ripeydellä kuin ylläpitoasiakkaillekin, mutta sillä erotuksella, että viestittelyä lukuunottamatta kaikki on laskutettavaa työtä.
Hienovaraisesti muistutetaan ylläpitopaketistamme tarvittaessa niitä, joilla on tiuhempaan päivitystarpeita, ajatellen asiakkaan omaa etua.
Tehtävät delegoidaan sille, jolla on paras tietämys kyseessä olevasta asiasta ja jolta tehtävän suorittaminen käy vaivattomimmin. Tärkeintä on siis kommunikointi.
Tehtävät hoidetaan lähtökohtaisesti FIFO-mallin mukaisesti (First In, First Out).
Omat GitHub-repositoriot tulisi dokumentoida ennen julkaisua aina siten, että kuka tahansa (myös vähän taidottomampi) osaisi step-by-step ohjeilla käyttää palikkaa. Asiakasprojektin dokumentointi tulee hoitaa niin, että Duden tekninen osasto pysyy projektin kanssa tilanteen tasalla.
Kun suunnittelija on saanut visuaalisen suunnittelun päätökseen, tulee hänen toimittaa koodareille tarvittavat materiaalit.
Palaverin aikana käydään läpi ulkoasut ja tehdään niistä tehtävät devaajille Favroon. Palaveriin osallistuu yksi (1) taustakehittäjä ja yksi (1) fronttikehittäjä. Nämä henkilöt ovat he, jotka muutenkin aloittaisivat projektin. Koko tiimin ei tarvitse osallistua palaveriin vaan palaverissa olija briiffaa tarvittaessa muut tiimiläiset.
Suunnittelijan on varmistettava, että uusin hyväksytty versio löytyy aina Figmasta.
Kuvat löytyy Figmasta ladattavina assetteina. Suunnittelijan on huolehdittava, että kaikki asiat on mahdollista ladata. Kuvat ovat valmiiksi leikattuja ja syvättyjä. Tarvittaessa suunnittelija voi toimittaa devaajalle valokuvia zip-paketissa.
Emme käytä Adobe/Typekit/Google -upotuksia, vaan fontit olisi hyvä olla tiedostoina paremman toimivuuden, hallinnan ja latausnopeuksien vuoksi, näin säästymme ylimääräiseltä ulkoiselta HTTP-kutsulta.
Paikallisilla fonteilla varaudumme myös, että sivusto toimii ilman JS:ää eikä Adblockerit tai muut tietoturvatyökalut blokkaa fonttien latautumista. Jos muita webfonttimuotoja ei ole saatavilla, .ttf riittää.
Logoista ja kuvakkeista tarvitaan taittoa varten SVG-versiot, jotta sivustolle saadaan retinaa tukeva moderni versio, joka näkyy joka laitteella terävästi. Logot ja kuvakkeet on ladattavissa Figmasta suoraan.
Joissakin tapauksissa logot tai kuvakkeet voidaan toimittaa suoraan koodarille. Tällöin ne tulee tallentaa vektorityökalun kautta niin että skaalautuvuuden mahdollistama viewBox-määritys tulee mukaan. Illustratorissa SVG-kuva tulee oikeaan muotoon kun käytetään Presentation attributes
-asetusta, jolloin SVG-tiedostoon ei tule ylimääräisiä inline style-määritteitä. Filleinä tai strokeina tulee olla currentColor-arvo hexan sijaan, näin väri saadaan määriteltyä koodeitse helpommin.
Tarvittaessa, monimutkaisempien SVG-kuvakkeiden kohdalla voidaan käyttää muita määrityksiä kuten style-attributes, mutta nämä varmistellaan aina erikseen.
Digitoimisto Dude Oy on sitoutunut suojaamaan asiakkaidensa yksityisyyttä ja tarjoamaan asiakkaalle mahdollisuuden vaikuttaa tietojen käsittelyyn tarvittaessa.
Tietosuojaselosteella informoimme asiakkaitamme heidän henkilötietojensa käsittelystä.
Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Digitoimisto Dude Oy:n tarjoamia palveluita.
Duden keräämät tiedot voidaan jakaa käyttäjän ostoprosessia ennen, sen aikana ja sen jälkeen annettuihin tietoihin, verkkopalveluiden kuten dude.fi:n tai muiden Duden tekemien nettisivujen käytöstä havannoituihin tietoihin sekä analytiikan avulla johdettuihin tietoihin.
Helppokäyttöisen ja turvallisen palvelun toimittamiseen
Hyvän asiakaskokemuksen tarjoamiseen
Tuotesuositusten ja markkinoinnin parantamiseen
Käsiteltävien henkilötietojen rekisterinpitäjänä toimii:
Digitoimisto Dude Oy (Y-tunnus: 2548021-5) Kauppakatu 14 40100 Jyväskylä
Tietosuojasta ja henkilötietojen käsittelystä voit kysyä lisää myös asiakaspalvelustamme: tuki@dude.fi.
Tunnistamistiedot, kuten asiakkaan nimi, asiakkaan yrityksen nimi
Yhteystiedot, kuten osoite, sähköpostiosoite ja puhelinnumero
Maksutiedot ja muut laskutustiedot
WordPress-sivuston käyttäjätunnukset salasanaa lukuunottamatta yhteistyön ja asiakaspalvelun sekä sivuston toimivuuden tehostamiseksi
Palvelujen käytöstä havainnoidut ja analytiikan avulla johdetut tiedot
Ostoshistoria, mm. tilatut tuotteet ja palvelut ja niiden hintatiedot
Asiakkaan antama asiakaspalaute
Sivuston keräämä analytiikka kävijöistä (Google Analytics -kävijätietopalvelu, Hotjar -ruudun käyttäytymisen nauhoittamispalvelu, Crisp live chat, asiakaspalvelukanava reaaliakaisen chatin muodossa) (poistuu kesällä 2022)
Asiakkaan kertoma tieto siitä kuka ja milloin meitä on suositeltu eteenpäin
Tietojen pääasiallinen lähde on käyttäjä itse, minkä lisäksi saatamme saada lisätietoja yhteistyökumppaneiltamme tai YTJ-yrityshausta. Jos haluat kieltää joidenkin tietojen käytön, sinulla on oikeus vaatia sitä meiltä.
Sivujen tekijästä ilmoittaa Made by Dude -badge, joka lisätään asiakkaan suostumuksesta sivuston Footer-osioon.
Badge räätälöidään sopimaan sivuston ilmeeseen niin, että se ei ole häiritsevästi etualalla. Alla joitakin voimassa olevia Made by Dude -badgeja.
Tämä sivu sisältää badgen käyttöönottoon vaadittavat universaalit snippetit, joita ei ole sisällytetty starter-teemaamme mukaan.
Huom! Muista lisätä 'www.dude.fi',
tiedoston scripts-styles.php `wp_localize_script` sisään, jotta tooltip toimii oikein.
global.scss:
Isompia päivityksiä varten otetaan aina tietokannasta varmuuskopio ennen päivittämistä. Automaattiset varmuuskopiot lähtevät kolmelle verkkolevylle joka yö, mutta silti otetaan paikallinen kopio omalle koneelle. Tarvittaessa tehdään rollback-toimenpiteet.
Asiakkaalta tarvitaan siirtoa varten .fi -domaineista välittäjänvaihtoavain, ulkomaisista .com-domainista lukituksen poisto sekä EPP Code, eli siirtokoodi.
Jos asiakas haluaa pitää nimipalvelun ja/tai domainin itsellään, on asiakkaalle ilmoitettava IP-osoite A-recordien (@ ja www) päivittämistä varten. Vanhan sivuston varmuuskopionti voidaan myös tehdä, silloin asiakas toimittaa SFTP + MySQL -tunnukset vanhaan hostingpalveluunsa.
Sähköpostit voidaan myös siirtää Dudelle (G Suite) tarvittaessa siirtotyömaksua vastaan.
Digitoimisto Dude + WordPress = Duden optimoitu palvelinympäristö.
Palvelimet on räätälöity perusteita myöten Multim Oy:n kanssa vuonna 2016 Duden tarpeisiin mahdollisimman sopivaksi, WordPress-optimoidusti ja suorituskyky edellä. Kehitys on jatkuvaa.
Rautapalvelimen sisällä on uusimmat suorittimet ja keskusmuistia niin paljon, että se ei lopu kesken. Virtuaalipalvelin hyödyntää SSD-levyjärjestelmää, joka on tavalliseen HDD:seen verrattuna huomattavasti nopeampi suorituskyvyltään.
Käyttöjärjestelmänä käytetään uusinta tuettua Ubuntu-serverijakelua, jossa ns. pitkän ajan tuki (LTS). Web-palvelintekniikkana toimii LEMP (Linux, Nginx + ngx-pagespeed, MariaDB, php-fpm), lähtökohtaisesti uusimmat versiot Nginxistä, MariaDB:stä sekä PHP:sta.
Varmuuskopiot otetaan aina ennen muutoksia dev-staging-production ympäristöjen välillä, yleisesti tuotannon tietokannoista (.sql) tunnin välein, koko sivuston snapshot eli tiedostot ja mediakirjastot (.zip) kerran päivässä. Varmuuskopiontisijainteja ovat ulkoinen verkkolevy, sisäinen verkkolevy sekä ulkoinen pilvipalvelu.
Palvelimille on asennettu lukuisia sovelluksia ja komponentteja, jotka seuraavat, tunnistavat ja estävät murtautumisia ja haavoittuvuuksia. Tämän lisäksi Dudella on erilaisia protokollia tietoturvan korkean tason säilyttämiseksi.
Miten Duden verkkosivut hyödyntävät evästeitä (engl. cookies).
We don’t use cookies, we don’t generate any persistent identifiers and we don’t collect or store any personal or identifiable data.
Hotjar on analytiikkapalvelu, joka nauhoittaa kävijän kliksuttelua sivustolla. Kyseisen palvelun avulla saamme arvokasta tietoa sivustomme käytöstä, esimerkiksi siitä toimivatko suunnittelemamme käyttöliittymäelementit kuten on tarkoitettu. Hotjar yksilöi jonkin verran kävijästä dataa, kuten kävijän kulkeman kävijäpolun valikkorakenteissa, sijainnin, selaimen, ikkunan koon, jne.
Hotjarin yksilöllisistä evästeistä voit lukea lisää Hotjarin sivuilta:
Hotjar ei lähde automaattisesti käyttöön, vaan sinun on hyväksyttävä evästeet evästepopupista. Mainoksenestoblokkerit kuten AdGuard ja I Don't Care About Cookies estävät popupilmoituksen automaattisesti, jolloin sinua ei myöskään seurata.
Leadfeeder haistelee sivustolla käyvät yritykset selkeään näkymään, josta näkee yrityksen nimen ja sen perustiedot, vieraillut sivut ja yrityksen yhteyshenkilöt. Leadfeeder jaottelee liidit eri laatuisiksi ja sen avulla voi suodattaa tietoja sekä luoda erilaisia listoja liideistä. Jos esimerkiksi tarjoat useita eri palveluita eri asiakassegmenteille, voit luoda sivutosi sisällön mukaan eri feedejä ja jaotella liidit sen mukaan. Lidiit myös linkkaavat käytössä olevaan CRM:ään.
Google Tag Manager on Googlen tarjoama sivuston tagien ja seurantapikseleiden hallintatyökalu. GTM on Javascript-koodilla rakennettu monikäyttöinen työkalu, jonka avulla voit helposti asentaa lisäseurantatageja sivustollesi. Dude pyörittää omaa GTM-palvelinta Google Cloudissa, jonka kautta kaikki seurantapikselit tulevat sivustolle käyttöön.
Käytännössä GTM:n avulla teemme maksettua mainontaa ja profiilia Internetissä. GTM:n kautta sivustolle ladataan evästeiden hyväksyessä mm. Meta Pixel markkinointia varten.
Dudelle on tärkeää, ettei pienikään sivusto jää mätänemään. Päivitykset suoritetaan jokaisen viikon maanantai ja torstai (). Ennen päivityksen suorittamista on katsottava Changelogista mitä päivitys pitää sisällään. Jos kyseessä on korjauspäivitys, voi päivityksen suorittaa ilman ennakkotarkistuksia.
Uudet kotimaiset domainit varataan kautta suoraan, ulkomaiset domainit varataan tai erikoisemmat TLD:t kautta.
Me uskomme, että verkkosivut ja palvelin kulkevat käsi kädessä. Hyvää laatua ei synny ilman molempia puolia. Jokainen verkkosivusto ansaitsee alleen toimivan moottorin. Alasta poiketen Dude hostaa ja ylläpitää palvelimiaan itse ilman varsinaista kumppania. Taka-alalla palvelee sysop-tiimin kyljessä Multim Oy:n datasalin vahdit.
Duden WordPress-optimoidut dedikoidut rautapalvelimet sijaitsevat fyysisesti datacenterissä Ulvilassa,
Duden verkon takaa neljä isointa Internet-palveluntarjoajaa. Jos yksi verkko kaatuu, ei koko infrastruktuuri jää tavoittamattomiin vaan voidaan hyödyntää toisen palveluntarjoajan verkkoa. Private on Duden hopealuoti niin nopean suorituskyvyn, äärimmäisen tietoturvan kuin korkean tason saatavuudenkin osalta.
Duden palvelimet hyödyntävät . Tästä osoituksena Dudella on päästövapaan virallinen sertifiointi.
Välimuistituksessa on käytössä uusin , joka tekee lukuisia toimenpiteitä suoraan RAM-muistiin, kuten lazylaodaa, pakkaa ja muuntaa sivustojen kuvat uuden sukupolven webp-muotoon fallbackeineen, minifoi HTML:n, CSS:n, JS:n, kuvakkeet ja näin ollen nopeuttaa kaikkia sivustoja. Kannan välimuistituksessa WP:n sisäänrakennettujen transientien ja cache-pluginien lisäksi käytössä on palvelintasolla ja .
WordPress-päivitykset hoidetaan joka maanantai ja torstai ja -tarkistukset ajetaan päivittäin WordPress-lisäosien haavoittuvuuksien varalta.
Palvelinten huoltoikkuna on joka kuukauden toinen tiistai. Lisää tietoa huolloista ja palvelinten tilasta löytyy osoitteesta .
Dude on virallinen Traficomin verkkotunnusvälittäjä. Domaineissa Dude luottaa (.fi-domainit), (.com, .net, .info ja muut ulkomaiset päätteet) sekä (ulkomaiset ja erikoisemmat päätteet, esim. .business tai .coffee).
Nimipalvelimet (DNS) Dudelle tarjoaa .
Sähköpostiliikenteessä välittäjänä käytämme .
Dude noudattaa kaikkialla missä mahdollista -periaatteita, joka ei yksilöi evästedataa. Näin ollen esimerkiksi Vimeo-videoupotteet eivät vaadi evästesuostumusbanneria.
Käytämme Google Analyticsin sijaan avoimen lähdekoodin Plausiblea, jota hostaamme itse osoitteessa . Plausible ei käytä evästeitä:
Duden palvelinten reaaliaikaisen tilanteen, huoltokatkot ja muut ilmoitusluontoiset asiat näet osoitteesta . Sivulta voit myös tilata ilmoitukset sähköpostiisi.
Tämä dokumentti käsittelee sitä, miten tietosuoja-asioita noudatetaan Digitoimisto Dude Oy:ssa 25.5.2018 kaikissa EU:n jäsenmaissa voimaan tulleen mukaisesti.
Tietosuoja-asioihin liittyviin kysymyksiin vastaa Roni Laukkarinen. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen .
Asiakastietoihin on pääsy vain Digitoimisto Dude Oy:n omistajilla, omilla työntekijöillä ja koko henkilökuntamme on koulutettu käyttämään tietoja turvallisesti ja eettisesti.
Sopimus/tarjousvaiheessa asiakas myöntää tai on myöntämättä refrenssioikeuden – myöntävän vastauksen myötä voimme kertoa asiakkaasta muillekin. Referenssitarinoihin kysymme erikseen asiakkaalta luvan.
Tietojen hallinnasta vastuussa oleva yritys:
Digitoimisto Dude Oy (Y-tunnus: 2548021-5) Kauppakatu 14 40100 Jyväskylä
Asiakkaana sinulla on oikeus:
Saada pääsy itseäsi koskeviin henkilötietoihin, mukaan lukien oikeus saada jäljennös sinua koskevista henkilötiedoista
Pyytää itseäsi koskevien henkilötietojen oikaisemista tai poistamista
Tietyin edellytyksin pyytää käsittelyn rajoittamista tai vastustaa henkilötietojen käsittelyä
Lisäksi, jos käsittely perustuu erilliseen suostumukseen, sinulla on oikeus peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa. Huomaathan, ettei tämä vaikuta ennen suostumuksen peruuttamista suoritetun käsittelyn lainmukaisuuteen.
Voit tehdä oikeuksiesi käyttämistä koskevan pyynnön ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Pyynnön tulee olla riittävällä tavalla yksilöity, jotta asiakaspalvelumme voi todentaa henkilöllisyytesi. Jos jossakin tapauksessa emme pysty joltain osin toteuttamaan pyyntöäsi, kuten poistamaan kaikkia tietoja joiden säilyttämiseen meillä on lakisääteinen velvollisuus (esimerkiksi luotonantotiedot) tai oikeus, ilmoitamme sinulle asiasta.
Jos huomaat, että käsittelyssä on puutteita tai se on lainvastaista, sinulla on oikeus tehdä asiasta valitus tietosuojaviranomaiselle.
Kaikki henkilötiedot ovat suojattu asiattomalta pääsyltä ja vahingossa tai laittomasti tapahtuvalta tietojen hävittämiseltä, muuttamiselta, luovuttamiselta, siirtämiseltä tai muulta laittomalta käsittelemiseltä.
Henkilötietojen käsittelyssä on huomioitu 25.5.2018 alkaen noudatettavan EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimukset. Kaikkea pääsyä henkilötietoon valvotaan hyvien käytäntöjen mukaisesti.
Digitoimisto Dude Oy säilyttää paperisia asiakastietoja Suomessa sekä ylläpitoasiakkaiden sivustoon liittyviä asioita (ainoastaan sivuston nimi ja lisäosapäivitykset) ManageWP-pilvipalvelussa (Serbia, USA). ManageWP vakuuttaa tietoturvan olevan tiukalla tasolla. Lue lisää osoitteesta managewp.com/privacy.
Projektin etenemiseen ja sisäiseen kommunikointiin (CRM) käytetään Trello-palvelua, joka on New York Cityssa sijaitseva pilvipalvelu. Palveluun tallentuu lähinnä asiakkaan yhteystiedot, projektien aikataulut ja deadlinet, sivustoon liittyvät tiedot sekä asiakkaan välillä käydyt keskustelut. Lue lisää osoitteesta trello.com/privacy.
Duden ylläpitoasiakkaiden sivustot ovat Ficolon laitesalissa, joka sijaitsee Suomessa, Ulvilassa. Palvelimet sijaitsevat Suomen armeijan vanhaan peruskallioluolastoon rakennetussa korkean turvaluokituksen konesalissa ja käyvät 100% ekologisella tuulivoimalla.
Konesalit sivustojen järjestelmien tekninen sekä prosessien tietoturva ovat erittäin korkealla tasolla. Palvelimet on suojattu tietomurtoja ja palvelunestohyökkäyksiä vastaan. Lisää tietoa kohdassa Palvelimet.
Säilytämme henkilökohtaisia tietojasi vain tarvittavan ajan (minimissään 6kk), jotta voimme täyttää tässä selosteessa kuvatut käyttötarkoitukset. Lisäksi joitakin tietoja voidaan säilyttää kauemmin niiltä osin kuin se on tarpeen laissa asetettujen velvollisuuksien, kuten kirjanpitoa ja myyntiä koskevien vastuiden, toteuttamiseksi ja niiden asianmukaisen toteuttamisen näyttämiseksi.
Asiakkaan pyynnöstä häntä koskeva henkilötieto voidaan poistaa tai anonymisoida. Pyynnön jälkeen tietoa ei enää käytetä selosteessa lueteltuihin tarkoituksiin.
Osalle tiedoista lainsäädäntö asettaa velvoitteita tiedon pidempiaikaiselle tallentamiselle, mm. seuraaviin tarkoituksiin:
Kirjanpitolaki määrittelee tiedolle pidempiä säilytysaikoja riippumatta siitä sisältääkö aineisto henkilötietoja tai ei
Järjestelmien lokitietoa kerätään ja säilytetään lain edellyttämällä tavalla, jotta voimme tarjota lainmukaisen ja turvallisen sivuston asiakkaillemme
Riittävien varmuuskopioiden ottaminen sivuston tietokannoista ja järjestelmistä tietojen turvaamiseksi, virhetilanteiden korjaamiseksi ja tietoturvan sekä jatkuvuuden varmentamiseksi
Asiakkaan omasta pyynnöstä tai tarpeesta säilyttää esimerkiksi sivustoa ja sen sisältämiä tietoja Internetissä ylimääräisten vuosien ajan (esim. julkishallinnot, yhdistykset, valtio)
Verkkosivujen hallintapaneeliin tallennettuja tietoja ja asiakkaan tietoja käytetään
Asiakkuuden ylläpitämiseen, yhteydenpitoon
Palveluiden tilausten toimitukseen, käsittelyyn ja arkistointiin
Asiakaskokemuksen parantamiseen
Digitoimisto Dude Oy:n toiminnan ja palveluiden kehittämiseen
Tilastollisiin tarkoituksiin
Henkilökohtaisen, hyvän palvelun takaamiseen
Markkinoinnin tuottamiseen
Paremman asiakaspalvelun tarjoamiseen
Tietoja käsitellään asiakkaan ja Digitoimisto Dude Oy:n väliseen asiakassuhteeseen, sivuston käyttöön tai asiakkaan erilliseen nimenomaiseen suostumukseen perustuen.
Palveluiden kehityksen ja läinsäädännön muutosten johdosta pidätämme oikeuden muuttaa tietosuojaselostetta.
Merkittävistä muutoksista tietosuojaselosteeseen ilmoitetaan asiakkaille ehtojen päivityksen yhteydessä.
Dudelle saavutettavuus on perustamisvuodesta 2013 lähtien ollut erittäin tärkeä osa projektien workflowta. Toteutamme kaikki projektimme saavutettavuus mielessä pitäen. Sivujen tärkeimpien käyttötoimintojen täytyy toimia pääpiirteittäin näppäimistöllä ja sokeain lukulaitteilla, tämän perustoimivuuden varmistamme jo toteutusvaiheessa ilman erillistä mainintaa.
Asiakasprojekteissa pyritään lähtökohtaisesti WCAG 2.0 A-tason saavutettavuuteen, asiakkaan ja projektin sallimissa rajoissa. Jos projekti sen sallii, keskitytään myös tarkemmin laajemman saavutettavuuden ja inklusiivisuuden parantamiseen, esimerkiksi kontrastiasioihin WCAG 2.0 AA:n ja AAA:n puitteissa, lisätyönä auditoinnin kautta.
Saavutettavuuskäytäntömme ovat kehittyneet vuosien varrella kokemuksen myötä ja vuonna 2020 voimme sanoa tekevämme WCAG 2.0 AA-tason yhteensopivaa koodia teknisestä näkökulmasta. Saavutettavuuteen vaikuttaa kuitenkin moni muukin asia kuin koodi, kuten sisällössä olevien kuvien tekstikuvaukset, videoiden tekstitykset ja kuvailutulkkaus, visuaalisissa elementeissä käytetyt kontrastit, punaviher- ja värisokeusystävällisyys, liikkeen ja animaatioiden vähentämisen mahdollisuus, ja niin edelleen. Pyrimme omalta osaltamme kehittämään myös asiakkaan verkkosivujen saavutettavuutta.
Vuoden 2019-2020 aikana Dude on kehittänyt työkalujaan merkittävästi saavutettavampaan suuntaan. Olemme tehneet kattavia saavutettavuuteen liittyviä kehitystöitä mm. Suomen valtiolle ja näiden myötä päässeet uudistamaan teknistä pohjaamme useampaan kertaan saavutettavuuden näkökulmasta.
Duden omat sivut täyttävät WCAG 2.0 standardin saavutettavuuskriteerit. Tästä lisää saavutettavuusselostessa.
Saavutettavuustestaukseen käytetään seuraavia työkaluja:
TalkBack, NVDA ja VoiceOver -ruudunlukijat
Maalaisjärki
Voit pyytää järjestelmiin tallennetut tiedot itsellesi ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme: tuki@dude.fi.
”Mitä tietoja minusta voidaan kerätä?” kappaleen alta löydät tarkempaa tietoa keräämästämme henkilötiedosta.
Digitoimisto Dude Oy on sitoutunut tarjoamaan asiakkailleen mahdollisuuksia vaikuttaa tietojensa keräämiseen ja käyttöön.
Voit itse päättää sinulle kohdistetusta markkinoinnista, lisäarvopalveluista ja ottaa tai olla ottamatta vastaan erilaisia markkinointiviestejä. Kehitämme palveluamme jatkuvasti, joten tapoja voidaan lisätä, muuttaa tai poistaa.
Asiakas voi myös koska tahansa sopimuksessa määriteltyjen asioiden ja irtisanomisaikojen puitteissa lopettaa asiakkuutensa ja pyytää Dudea poistamaan omat tietonsa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.
Luovutamme joitakin välttämättömiä tietoja kolmansille osapuolille (esim. Trello ja Height.app, joissa hallitaan käytännössä projektiin liittyviä tietoja ja tehtäviä) toimituksen takaamiseksi, asiakkuuden hoitamista varten sekä markkinointia varten.
Tarvittaessa luovutamme tietoja viranomaisten pyynnöstä, informoimme tietopyynnöistä aina myös asiakasta, jos se on lain puitteissa sallittua.
Voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme tietosuojaselosteeseen ja markkinointiin liittyvissä kysymyksissä: tuki@dude.fi.
Tietosuoja-asioihin liittyviin kysymyksiin vastaa Roni Laukkarinen. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen: roni@dude.fi.
In English for disclosure.
At Digitoimisto Dude Oy (Finnish limited company), we offer top quality hosting and upkeep for our clients. Most of them lack comprehensive knowledge of security or privacy issues. That’s why we ask you to report the security issues directly to us.
After receiving a disclosure, we will let all affected customers know about that with all the necessary details included. If the disclosed issue is severe or the reporter asks us, we’ll ensure that the client acknowledges receipt of the information directly to the reporter.
Please submit security and privacy risk or issue disclosures via mail to security@dude.fi.
To protect our customers, we request that you do not publicly post or share any information about disclosed issues until we have researched, responded to, and addressed the reported issue and informed customers.
We fully reserve the right to decide the amount of the bounty (usually from 10 to 50 $). Bounty payments with PayPal only.
The following things are not eligible for security reports, as we’ve taken other precautions to mitigate the possible problems:
Systems that are not under our control, like status.dude.fi
Internal tools like Syncthing that have authentication page and are otherwise open to the public and secured in other ways
Endpoints like gtag.dude.fi or APIs that do not require strong ciphers
The lack of Certificate Authority Authorization (CAA)
Plausible (analytics.dude.fi) upstream, please report these to security@plausible.io
Open REST API /users/ endpoint
Open author archives (user enumeration)
Sites under subdomains that are not under our control or servers
Public archived GitHub repositories
Reveal.js based or any other repository for presentations
Autoindex for slides.dude.fi
The lack of visible rate limits on forms
The lack of certain max character limit in forms
HSTS/HTTPS preloading, see this
Tabnabbing / target="_blank" (see this, in Finnish)
Vulnerabilities that have severity of very low, best practice or info, like clickjacking
Info leakage like nginx version or leftover phpinfo
maamerkit.dude.fi or other temporary sites with embeds on them
Digitoimisto Dude Oy pyrkii takaamaan Dude.fi -sivustokokonaisuuden saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamista koskevan lain 306/2019 mukaisesti.
Saavutettavuusseloste koskee Dude.fi -sivustoa, joka koskee useampia alasivuja ja käsittää myös handbook.dude.fi -kokonaisuuden.
Dude.fi -verkkosivustot täyttävät Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset mainitaan alla kohdassa Ei-saavutettava sisältö.
Footerin alaosan tekstin kontrasti 3.84:1
Hyppylinkin kohdistukset sisältöön eivät kaikkialla toimi
Kolmannen osapuolen palvelut (Crisp live chat) sisältävät joitakin ongelmia, joihin emme voi vaikuttaa
Takaisin ylös -linkki käyttäytyy epäjohdonmukaisesti eri alueiden päällä eri resoluutioilla ja on kyseenalainen saavutettavuuden näkökulmasta
Vanhat blogitekstit sisältävät informatiivisia kuvia, joissa ei ole alt-kuvausta
Blogauksissa on videosisältöjä, joille ei ole tekstivastineita
Aria-landmarkeissa sekä nappien toiminnoissa on puutteellisuutta
Lomakelisäosassa (Gravity Forms) on joitakin pieniä saavutettavuusongelmia, joihin emme voi vaikuttaa (joskin WCAG 2.0 form fields for Gravity Forms korjaa 99% ja Gravity Formsiin on tulossa päivitys, joka korjaa loput)
Sivuston uusimpia muutoksia ei ole testattu saavutettavuuden osalta riittävästi
Seloste on tehty 22.10.2020. Sitä on päivitetty 10.11.2020.
Seloste on koottu Duden sisäisen asiantuntija-arvion pohjalta. Arviossa esiin tulleet puutteet ja kehittämiskohteet saavutettavuuteen on korjattu tai korjataan ensi tilassa edellä mainitun mukaisesti.
Huomasitko saavutettavuuspuutteen? Ilmoita siitä meille! Pyrimme korjaamaan ongelman ensi tilassa! Voit ottaa yhteyttä sähköpostilla tai soittamalla.
Puhelin: 040 835 1033
Sähköposti: tuki@dude.fi
Dude.fi alla olevien sivustojen saavutettavuudesta vastaa teknologiajohtaja Roni Laukkarinen. Muun tiimin ajantasaiset yhteystiedot löytyvät yhteystietosivulta.
Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi kulua useampi vuorokausi. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Keski-Suomen aluehallintovirastoon. Keski-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustolla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.
Sähköposti: saavutettavuus@avi.fi
Vaihde: 0295 016 000
Dude käyttää evästeitä (”cookies”) ja muita vastaavia tekniikoita, kuten selaimen paikallista varastoa (”local storage”). Evästeet ovat päätelaitteen selaimen ja palvelimen välisiä pieniä tekstitiedostoja.
Käytämme evästeitä asiakkaan sivustolla eri asioiden tunnistamiseen, kirjautumisen ylläpitämiseen ja esimerkiksi verkkokaupoissa ostoskorin toimintoihin. Näihin toimintoihin evästeiden käyttö ja niiden käytön hyväksyminen on pakollista. Palvelimen asettamat evästeet säilyvät selaimessa yhden (1) kuukauden, ellei niitä poisteta erikseen selaimen asetuksista. Sivustolla käynti asettaa evästeet uudelleen selaimen sen salliessa. Selaimen paikallista varastoa käytetään esimerkiksi tuotteiden toimitusaika-arvioita varten.
Analyysiin käytetty tieto on anonymisoitua aina kun se on mahdollista. Muutoin käsittelemme tietoja henkilökohtaisina niiltä osin kuin tunniste sisältää asiakkaan kohdentavia tietoja, kuten IP-osoitteen. Myös tunnisteet, jotka on yhdistetty asiakkaaseen jollakin tapaa, käsitellään henkilökohtaisena tietona.
Tälle sivulle on koottu alusta asti asiat, joita pitää tehdä työnteon alkaessa ensimmäistä kertaa. Aloita tästä. Kun olet saanut työkoneesi purettua paketista, tarvitset alla olevat asiat.
Ylläpitäjä kutsuu näihin palveluihin:
Näihin paikkoihin voit luoda itse tunnukset:
Aspassa ja markkinoinnissa focus on chat- ja tikettityökalussa, blogissa, somessa ja sähköpostiliikenteessä.
Uutiskirjetyökalu
Somepalvelut
Ylläpitäjä elää WordPress-hallintapaneeleissa ja palvelinten komentoriveillä.
Yhteisiin tunnuksiin kuten löytyy tunnukset 1Passwordin yhteisestä Dude-vaultista. Näihin ei tarvitse kiinnittää alussa huomiota.
Tärkeimmistä ohjelmista on avattu lisää osiossa . Asenna kuitenkin seuraavat (MacOS päivitysten jälkeen):
Koodarin työkalut ja säädöt löytyvät .
Macin ohjelmia voi asentaa ja tarvittaessa myös ostaa oman maun mukaan. Ohjelmia löytyy esimerkiksi -listauksen alta. Duden käytössä on mm. seuraavia:
/
/
Dude ❤️ musiikki.
Musiikki on elintärkeää viihtyvyyden kannalta. Soitto soi aina kun mahdollista.
Toimiston kaiuttimista voi soittaa sellaista musiikkia, jota kaikki tykkäävät kuunnella. Musiikki on rock-painotteista, mutta sitä soitetaan laidasta laitaan.
Musiikki ei saa missään nimessä häiritä asiakastapaamisia tai puheluita. Muissa tilanteissa musiikin kuuntelu on vapaata oman maun mukaan.
Spotifysta löytyy soittolista nimeltä DUDEKVLT.
Alla olevan listan kuunteleminen vain omalla vastuulla. Listaa kasattu Duden ensimmäisestä päivästä 22.5.2013 asti.
Kun tarjous on mennyt läpi, jolloin on soitettava Daft Punkin Get Lucky.
Dude on aina tykännyt etätyöstä. Etäpäivä jokaiselle sallittakoon.
Etätyöskentely on Dudella hyväksyttävää, välillä jopa suotavaakin toimintaa. Halutessaan töitä voi meillä tehdä etänä osan viikosta tai koko viikon, mutta silloin nyrkkisääntönä on, että täytyy olla helposti tavoitettavissa. Etäpäivät on hyvä ilmoitella etukäteen, vaikkapa Slackissa.
Maanantaisin on kaikkien hyvä olla paikalla viikkopalaverissa klo 9:00, mutta siihen voi osallistua etänäkin Google Meet -puhelun välityksellä. Työpaikan valinta on vapaamuotoista, kunhan on tavoitettavissa.
Muistathan huolehtia työergonomiasta ja työn tauottamisesta myös kotona työskennellessä.
Slack-kanavalla on oltava sen verran aktiivinen, että pysyy menossa mukana. Hiljaakin saa luonnollisesti olla, jos ei ole mitään asiaa.
Jos tulee vastaan tilanteita, jolloin ei ole saatavilla, täytyy käyttää Slackin tila-ominaisuutta, jolla tuo kaikkien tietoon että on esimerkiksi palaverissa, salilla tai eväällä.
Maailmanlaajuisen pandemian kuten COVID-19:n ja erityisesti lockdownin osuessa kohdalle, jääthän kotiin, jos on mitenkään mahdollista. Toimistolla voi olla väkeä 1-2 kerrallaan, jos kotona työskentelemisessä on esteitä.
Jos olet vähänkään kipeänä tai edes pienessä nuhassa tai flunssassa, ota etäpäivä - tai vielä parempi, saikkupäivä.
Ylläpidimme tässä osoitteessa teknistä dokumentaatiota suomeksi aina vuoteen 2021 saakka, kunnes siirsimme kaiken tekniikan yhteen paikkaan ja yhdelle kielelle englanniksi Duden sisäiseen dokumentaatiopankkiin nimeltään Internal Development Docs.
Tähän dokumenttiin ei ole pääsyä julkisen domainin kautta, sillä vaikka koostamamme sisällössä on iso osa aivan avointa matskua, se sisältää myös jotakin tietoturva-aspektiltaan arkaluontoista tietoa, jota ei soisi julkaistavan. Jouduimme tekemään päätöksen, haluammeko julkaista osan avoimesti netissä, vai kaikki yhdessä paikkaa. Päädyimme päivittelyn helpottamiseksi keskittää kaikki suljettujen ovien taakse. Tästä linkistä pääsee katsomaan sisäistä dokumentointiamme, mutta linkki toimii vain henkilökunnalle:
Teknistä dokumentaatiotamme löytyy onneksi myös kosolti GitHubimme ja koodaustandardiemme alta. Joitakin julkisia teknisiä dokumentaatioita koostettuna alla.
Jotta (erityisesti vanhentunut) sivusto saataisiin täysin saavutettavaksi ja ajan tasalle saavutettavuuden WCAG-kriteeristön suhteen, täytyy suorittaa saavutettavuusauditointi. Saavutettavuusauditointi tarkoittaa käytännössä sitä että testaamme sivut läpi erilaisilla laitteilla niin normaaleilla kuin apuvälineilläkin, kuten ruudunlukulaitteilla.
Auditointi sisältää lakisääteisesti tärkeimpien sivujen arvioinnin Firefox-, Chrome- ja Safari- selaimilla ja tarvittaessa muilla selaimilla joidenkin yksityiskohtien tarkastamista varten. Apuvälinetestaus toteutetaan tietokoneella macOS:n ruudunlukuohjelma VoiceOverilla ja mobiilisovellus Androidin TalkBack-ruudunlukijalla sekä muutamilla hyväksi havaituilla työkaluilla (AssistivLabs, SiteImprove, aXe, ASLint, Tota11y, WAVE). Saavutettavuusongelmista ja tehtävistä asiakkaalle toimitetaan kattava raportti PDF-muodossa.
Varsinaisten saavutettavuusasioiden toteutus sivustolle on vielä erillinen työ, joka arvioidaan erikseen könttänä tai voimassa olevalla tuntihinnalla.
Etuna saavutettavuusraportin tilaamisessa Dudelta on se, että saamme raportista tehtävät suoraan työstöön. Jos auditointiraportti tulee joltain muulta firmalta, joudumme kuitenkin käymään sen läpi ja listaamaan tehtävät ylös, johon kuluu vähintään yksi työpäivä laskutettavaa työtä.
Tarvittaessa päivitetään vain saavutettavuusseloste vastaamaan sivuston puutteita, jotka tullaan huomioimaan myöhemmin.