Taustakehitys ja lisäosat

Taustakehittäjä eli Back End Developer kehittää WordPress-sivuston taustalogiikoita, lisäosia ja toiminnallisuuksia enimmäkseen PHP:lla, WP REST API:lla ja JavaScriptilla (tarpeen mukaan frameworkeilla tai jatkeilla, kuten Vue, React tai Angular).

Riippuvuudet

PHP:n dependenssimanagerina toimii Composer. Lisäosien dependenssit on lisättävä composer.json-tiedostoon asianmukaisesti ja lisäosasta tehtävä joko vcs-composer-repository (GitHub) tai suoraan Packagistiin. Mielellään jälkimmäinen, koska silloin jatkokehittäjän tarvitsee lisätä ainoastaan yksi require composer.json-tiedostoon tai ajaa require-komento.

Composer, packagist ja päivitykset

Lisäosien päivitykset tulee toteuttaa siten, että uuden projektin aloittaessa saa aina uusimman version requireen. Esimerkiksi jos julkaisee version 1.0.5, tulee versiot korvata uusilla package.json, composer.json sekä pää-php-tiedostoon. Tämän lisäksi tulee ajaa komentoriviltä rimpsu:

git tag -a '1.0.5' && git push --tags

Packagist ei osaa nimittäin hakea payloadia, jos tagin/releasen tekee GitHubin webkäyttöliittymästä. Updateria varten tämän jälkeen draftataan uusi release.

Lisäosat

Lisäosat sivustoille valitaan aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Ennen aloitusta Dude käyttää projekteissa seuraavia vakiolisäosia. Nämä löytyy digitoimistodude/dudestack composer.json-tiedostosta ja kaikki muutokset on tehtävä kyseiseen tiedostoon.

Google Analytics Dashboard for WP (GADWP)

Helppokäyttöinen, hyvin rakennettu lisäosa Google Analyticsia varten.

Imagify

Pakkaa kuvat lennosta pienempään kokoon ilman laadun huononemista.

Simple history

Lisäosa, joka näyttää reaaliajassa sen mitä WordPress-sivustolla tapahtuu. Kätevä esimerkiksi käyttäjien toimien seuraamiseen ja muutoksien havaitsemiseen.

SendGrid

Sähköpostinvälittäjälisäosa. Varmistaa, että viestit menevät aina perille WordPress-saitilta. Kätevä myös viestimäärien seurantaan ja analysointiin saittikohtaisesti.

WP Sanitize Accented Uploads

Poistaa lisätessä ylimääräiset merkit ja ääkköset tiedostonimistä sekä pienentää isot kirjaimet. Näin mediakirjastoon ladatut tiedostot on helpompi linkata.

Air helper

Duden pohjateeman Airin apulisäosa, joka laajentaa teemaa toivottuun tapaan. Tällä hetkellä sisältää toimintoja kuten päivitysilmoitusten piilotuksen, custom-mediakansion (wp-uploadsin sijaan media/), SendGrid-kredentiaalit .env-tiedostosta jne. Air-helperiin voi tutustua tarkemmin täällä: https://github.com/digitoimistodude/air-helper

Classic Editor

Pitää WordPressin artikkelien muokkausnäkymän vanhana tuttuna WYSIWYG -editorina. Tarpeen vaatiessa ja projektin sopiessa Gutenbergillä muokattaville sisällöille, tämä lisäosa poistetaan käytöstä.

ManageWP Worker

Dudella käytteään ManageWP -palvelua päivitysten tekemiseen sekä sivustojen laajempaan yhtenäiseen hallinnointiin. Worker yhdistää sivuston ManageWP:n hallintapaneeliin.

Redis Object Cache

Välimuistilisäosa joka nopeuttaa sivuston toimintaa tallentamalla tiettyjä asioita Redikseen. Duden toteuttamat teemat ja lisäosat voivat myös olettaa Rediksen olemassaolon ja käyttää WordPressin välimuistitekniikoita. Poistetaan käytöstä mikäli sivusto menee kolmannen osapuolen webhotelliin jossa ei ole Redistä.

Force Strong Passwords

Yksinkertainen lisäosa joka pakottaa käyttäjät asettamaan tarpeeksi vahvan salasanan.

Projekteihin valittavat lisäosat

Projekteihin valitaan hyvin toteutetut, sellaiset lisäosat, joita asiakkaan on mieluista käyttää. Lisäosien laadukas tekninen toteutus on tärkeää, mutta hyvin koodattu lisäosa ei saa koskaan mennä käytettävyyden edelle. WPML lisäosaa ei tule kuitenkaan käyttää missään tapauksessa koskaan.

Polylang

Jos on tulossa kielikäännöksiä, sivustolle asennetaan vakiona Polylang. Muita kielikäännösplugareita ei ole sallittua käyttää.

WooCommerce

Jos verkkokauppa.

Advanced Custom Fields Pro

Jos sivustolle kaivataan modulaarista rakennetta, käytetään ACF Pro:ta custom eldsien ja sivupohjien rakentamiseen. ACF Pro päivittyy tiuhaan ja on tällä hetkellä kaikista suosituin custom eldseihin käytetty ratkaisu.

SEO Framework

Sivustolle asennetaan vakiona SEO Framework, joka on kevyt SEO-lisäosa WordPressille.

tai Yoast SEO

Erityisiä SEO-tarpeita omaaville asiakkaille laitetaan Yoast SEO, mm. snippet-previewin, focus keywordsin, sitemappien ja Social -toimintojen vuoksi. Rinnalle asennetaan SO Hide Seo Bloat, joka piilottaa vakiona kaiken turhan sekä asiakasta häiritsevät ilmoitukset. Lisäosasta laitetaan julkaistaessa Advanced-toiminnot päälle.

WP Libre Form

Jos tulee lomakkeita, sivustolle asennetaan vakiona WP Libre Form.

tai Gravity Forms

Jos lomakkeita halutaan muokkailla vapaammin, niille tarvitsee tehdä jotain Gravity Formsin mahdollistavaa customia, käytetään Gravity Formsia.

Välimuistitus

Välimuistitukseen käytetään tarvittaessa jotain seuraavista lisäosista. Listasta valitaan tapauskohtaisesti sivustolle parhaiten sopiva vaihtoehto.

  • WP Rocket
  • WP Fastest Cache
  • WP Super Cache
  • Hummingbird

Muut lisäosat

Loput lisäosista ovat projektikohtaisia.

Aiheeseen liittyviä bloggauksia

Tämä Handbook kertoo kuinka me teemme asioita Dudella, mutta saa ottaa koppia myös omaan toimintaan. Emme takaa että kaikki meidän jutut toimivat muilla samalla tavalla. Ole mitä olet! Kaikki on avointa GitHubissa: digitoimistodude/handbook