Taustakehittäjä eli Back End Developer kehittää WordPress-sivuston taustalogiikoita, lisäosia ja toiminnallisuuksia enimmäkseen PHP:lla, WP REST API:lla ja JavaScriptilla (tarpeen mukaan frameworkeilla tai jatkeilla, kuten Vue, React tai Angular).
Riippuvuudet
PHP:n dependenssimanagerina toimii Composer. Lisäosien dependenssit on lisättävä composer.json-tiedostoon asianmukaisesti ja lisäosasta tehtävä joko vcs-composer-repository (GitHub) tai suoraan Packagistiin. Mielellään jälkimmäinen, koska silloin jatkokehittäjän tarvitsee lisätä ainoastaan yksi require composer.json-tiedostoon tai ajaa require-komento.
Composer, packagist ja päivitykset
Lisäosien päivitykset tulee toteuttaa siten, että uuden projektin aloittaessa saa aina uusimman version requireen. Esimerkiksi jos julkaisee version 1.0.5, tulee versiot korvata uusilla package.json, composer.json sekä pää-php-tiedostoon. Tämän lisäksi tulee ajaa komentoriviltä rimpsu:
git tag -a '1.0.5' && git push --tags
Packagist ei osaa nimittäin hakea payloadia, jos tagin/releasen tekee GitHubin webkäyttöliittymästä. Updateria varten tämän jälkeen draftataan uusi release.
Lisäosat
Lisäosat sivustoille valitaan aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Ennen aloitusta Dude käyttää projekteissa seuraavia vakiolisäosia. Nämä löytyy digitoimistodude/dudestack composer.json-tiedostosta ja kaikki muutokset on tehtävä kyseiseen tiedostoon.
Google Analytics Dashboard for WP (GADWP)
Helppokäyttöinen, hyvin rakennettu lisäosa Google Analyticsia varten.
Imagify
Pakkaa kuvat lennosta pienempään kokoon ilman laadun huononemista.
Simple history
Lisäosa, joka näyttää reaaliajassa sen mitä WordPress-sivustolla tapahtuu. Kätevä esimerkiksi käyttäjien toimien seuraamiseen ja muutoksien havaitsemiseen.
SendGrid
Sähköpostinvälittäjälisäosa. Varmistaa, että viestit menevät aina perille WordPress-saitilta. Kätevä myös viestimäärien seurantaan ja analysointiin saittikohtaisesti.
WP Sanitize Accented Uploads
Poistaa lisätessä ylimääräiset merkit ja ääkköset tiedostonimistä sekä pienentää isot kirjaimet. Näin mediakirjastoon ladatut tiedostot on helpompi linkata.
Air helper
Duden pohjateeman Airin apulisäosa, joka laajentaa teemaa toivottuun tapaan. Tällä hetkellä sisältää toimintoja kuten päivitysilmoitusten piilotuksen, custom-mediakansion (wp-uploadsin sijaan media/), SendGrid-kredentiaalit .env-tiedostosta jne. Air-helperiin voi tutustua tarkemmin täällä: https://github.com/digitoimistodude/air-helper
WP Rocket
Välimuistitukseen käytetään oletuksena WP Rocketia.
Cerber Security
Tietoturvaa vahvistamaan, logineiden rajoittamiseen.
Projekteihin valittavat lisäosat
Projekteihin valitaan hyvin toteutetut, sellaiset lisäosat, joita asiakkaan on mieluista käyttää. Lisäosien laadukas tekninen toteutus on tärkeää, mutta hyvin koodattu lisäosa ei saa koskaan mennä käytettävyyden edelle. WPML lisäosaa ei tule kuitenkaan käyttää missään tapauksessa koskaan.
Polylang
Jos on tulossa kielikäännöksiä, sivustolle asennetaan vakiona Polylang. Muita kielikäännösplugareita ei ole sallittua käyttää.
WooCommerce
Jos verkkokauppa.
Carbon Fields
Yksinkertaisempiin sekä suoraviivaisiin projekteihin suositellaan käytettäväksi Carbon Fieldsiä. Paljon käyttöä vaativissa sivuissa suositellaan kuitenkin ACF:ää, sillä Carbon Fieldsissä ei tällä hetkellä toimi esikatselu. Seurataan CF:n kehitystä tiiviisti.
tai Advanced Custom Fields Pro
Jos sivustolle kaivataan modulaarista rakennetta, käytetään ACF Pro:ta custom eldsien ja sivupohjien rakentamiseen. ACF Pro päivittyy tiuhaan ja on tällä hetkellä kaikista suosituin custom eldseihin käytetty ratkaisu.
SEO Framework
Sivustolle asennetaan vakiona SEO Framework, joka on kevyt SEO-lisäosa WordPressille.
tai Yoast SEO
Erityisiä SEO-tarpeita omaaville asiakkaille laitetaan Yoast SEO, mm. snippet-previewin, focus keywordsin, sitemappien ja Social -toimintojen vuoksi. Rinnalle asennetaan SO Hide Seo Bloat, joka piilottaa vakiona kaiken turhan sekä asiakasta häiritsevät ilmoitukset. Lisäosasta laitetaan julkaistaessa Advanced-toiminnot päälle.
WP Libre Form
Jos tulee lomakkeita, sivustolle asennetaan vakiona WP Libre Form.
tai Gravity Forms
Jos lomakkeita halutaan muokkailla vapaammin, niille tarvitsee tehdä jotain Gravity Formsin mahdollistavaa customia, käytetään Gravity Formsia.
Muut lisäosat
Loput lisäosista ovat projektikohtaisia.